I. Švejna: Vláda v dôchodkovom systéme hľadá peniaze, robí však chyby

07.08.2012 Bratislava

Bratislava 7. augusta (TASR) - Vládou navrhované zmeny v dôchodkovom systéme nie sú o tom, ako by mal byť správne nastavený sociálny systém, ale hlavne ako získať peniaze do rozpočtu na zníženie deficitu. "Rozumiem tejto úlohe, ale aj pri naháňaní peňazí do rozpočtu urobila vláda zopár zásadných chýb," upozornil dnes v rámci rozpravy k novele zákona o sociálnych službách na pôde Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec Ivan Švejna (Most-Híd).

Sociálny systém má podľa neho slúžiť výlučne pre tých, ktorí to skutočne potrebujú, na čom sa môže zhodnúť rozumná pravica s ľavicou. Takisto zavedenie kapitalizačného dôchodkového piliera nie je pravicové alebo ľavicové riešenie a v mnohých krajinách ho zavádzali aj ľavicové vlády, upozornil Švejna. Domnieva sa, že vládny Smer-SD je proti druhému pilieru, pretože nebol v minulosti pri spúšťaní dôchodkovej reformy a rozhoduje sa tak "nie hlavou, ale srdcom".

Opozičný Most-Híd má výhrady aj proti zmenám, ktoré súčasná vláda pripravuje pre dohodárov a živnostníkov. Švejna pripustil, že práca na dohodu či živnosť sa môže aj zneužívať, napriek tomu však tieto skupiny majú v spoločnosti význam, pretože zvyšujú flexibilitu trhu práce. "Treba oddeliť plevy od zrna, tých, čo to zneužívajú od tých, ktorí to využívajú ako flexibilný prvok. Tých treba naopak podporiť," zdôraznil.

Ďalšou skupinou, ktorej sa chystané zmeny v dôchodkovom systéme negatívne dotknú, sú podľa Švejnu vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci. Tí síce zvyčajne zarábajú viac ako priemernú mzdu, nejde však o skutočne bohatých ľudí, ktorí si vždy vedia svoje odvodové a daňové povinnosti optimalizovať. "Všetci vysokoškolsky vzdelaní na tieto zmeny doplatia. To nie sú bohatí ľudia, stále hovorím len o zamestnancoch, ktorí nemajú možnosť optimalizovať svoje platby," upozornil Švejna.
 

Vyberte región